7 הגורמים למשברים עסקיים

7 הגורמים למשברים עסקיים

7 הגורמים למשברים עסקיים

הדבר היחיד הקבוע בעסקים הוא השינוי. השוק משתנה, טכנולוגיות משתנות, טרנדים משתנים, נורמות חברתיות משתנות.

בעקבות כך, עסקים רבים מתמודדים עם טרנספורמציות משמעותיות ללא קשר לגודל או לחוסן שלהן. על מנת לשגשג, עלינו לפתח ציפייה לשינויים המתקרבים ולהיות ערוכים להם במעוד מועד.

הגורמים למשבר בעסק

"מנהיגים צופים את השינוי, בזמן שהמפסידים רק מגיבים אליו".

אז כיצד עסקים יכולים תמיד להישאר בחוד החנית? כיצד הם יכולים לספק ערך גבוה יותר מכל אחד אחר בענף?

הכוחות המסייעים לעסקים לצאת ממשבר ולשגשג לאורך זמן הם חדשנות מתמדת ופעולה מאסיבית.

עליכם להבין שאתם משחקים משחק שחמט. אך זהו אינו לוח שחמט רגיל, זהו לוח בעל 3 ממדים. כל צעד שתעשו על לוח השחמט של הסביבה העסקית מכין את הקרקע לצעד הבא של המתחרים. על מנת להצליח עליכם תמיד להיות בשליטה.

ציפייה היא כוח

בכל ענף יש את המנהיגים. אלו הם השחקנים, לא כלי המשחק. הצלחה עסקית אינה מסתיימת בכך שאתם מצליחים להעניק ערך עבור הלקוח. על מנת להמשיך ליהנות מהצלחה עליכם תמיד לנטר את השוק והטרנדים. עליכם לחזות את האתגרים אשר נמצאים בסיבוב. המחקרים מראים תמונה די עגומה, 96% מהעסקים נעלמים במהלך תקופה של 10 שנים. רק 4% שורדים עשור של פעילות, ולא בהכרח מצליחים לשמור על רווחיות. גם אם שרדתם 10 שנים, אין זה אומר שהסיכונים פחתו; אתם עדיין צריכים להמשיך לקרוא נכון את המפה ולצפות את השינויים. אפילו חברות שפעלו למעלה מ 150 שנה עלולות ליפול אם לא יקראו נכון את השוק. הוכחה לכך יכולה להיות חברת ליהמן ברדרס; חברה זו נוסדה בשנת 1850 והעניקה שירותים פיננסיים, בשנת 2008 נקלעה לחובות של למעלה מ 600 מיליארד דולר בעקבות משבר הסאבפריים.

אז איך נדע לצפות את השינויים באופק? על מנת לצפות את המשברים עלינו להיות מודעים לגורמים היוצרים משבר ותמיד לסרוק את המפה ולנסות לזהות אותם. עלינו להיות מודעים לכל גורם זר אשר נכנס לטריטוריה ויכול לחולל שינוי.

הרשו לנו להציג בפניכם 7 גורמים אשר יכולים להיות נורת אזהרה מפני משבר מתקרב, משבר העשוי לשטוף את השוק בסערה ובין לילה למחוק ענקים ואפילו ענפים שלמים.

הגורם הראשון – שינוי בתחרות

שינוי בתחרות שאינכם מוכנים אליו יכול ממש לזרוק אתכם מהמגרש אפילו כאשר נראה כי אתם שולטים בשוק. הדוגמה הכי טובה היא הדוגמה של בלוקבסטר, חברת ענק אשר שלטה בשוק השכרת סרטי הווידאו והייתה עיוורת לזהות את הערך המוסף ששחקן קטן ושולי העניק ללקוחות. אך במהירות השחקן הזה, הידוע לכם בתור נטפליקס, הפך לענק השולט בשוק וגרם לפשיטת הרגל של בלוקבסטר. בלוקבסטר הייתה כל כך עיוורת לשינוי עד כדי כך שדחתה את ההזדמנות לרכוש את נטפליקס תמורת 50 מיליון דולר בתחילת דרכה. כדאי שנפנים את הלקח של הסיפור – בין אם אתם עסק קטן או תאגיד השווה מיליארדים, שינוי בתחרות יוצר משבר. בוודאי לרשת בלוקבסטר היה קשה לדמיין כיצד 50 מיליון הלקוחות שלהם פשוט יתאדו, אך זה בדיוק מה שקרה.

הגורם השני – שינוי בטכנולוגיה

הסיפור הקודם של נטפליקס ובלוקבסטר מדגים לנו לא רק שינוי בתחרות, אלא כיצד שינוי בטכנולוגיה יוצר משבר. ההתקדמות בטכנולוגיות האינטרנט והנגשת האינטרנט המהיר לכלל הציבור הביאו להיתכנות השירות של נטפליקס. מייסדי נטפליקס ידעו כיצד לנצל את השינויים הטכנולוגים ולמנף אותם לטובת המודל העסקי שלהם. אם תצליחו לזהות שינויים טכנולוגיים ולדעת איך למנף אותם תוכלו בקלות להפוך לגורם מוביל בתעשייה.

דוגמה נוספת יכולה אפליקציית המסרים המיידים של וואטסאפ. אפליקציה זו הביאה טכנולוגיה חדשה להעברת מסרים מיידים בצורה חדשה וחסכונית בהשוואה להודעות ה SMS בהן השתמשו קודם. אפליקציית וואטסאפ לא הביאה לקריסתם של ענקים, כמו במקרה של נטפליקס ובלוקבסטר; אך בהחלט הצליחה לנגוס במקור ההכנסות (הודעות SMS) של חברות הסלולר. כדאי שנלמד מכך ותמיד נשאל כיצד הטכנולוגיה יכולה להשפיע על העסק שלנו? איזו טכנולוגיה ניתן ליישם אצלנו בעסק ולהיות הראשונים בענף? איזה שינוי זה עשוי לחולל?

הגורם השלישישינוי תרבותי

המבוגרים בינינו אולי זוכרים עוד יישומים של סוף שנות התשעים ותחילת שנות האלפיים כמו נאפסטר וקאזה. אלו היו התקופות שבה הפיראטיות הגיעה לשיאים חדשים. תוכנות אלו אפשרו לשתף קבצי מוזיקה ולהוריד אותם אל המחשב. חברות אלו נעלמו בעקבות השינוי החברתי שעבר; כיום הציבור מכבד יותר את האמנים היוצרים. הפיראטיות לא נעלמה, אך אין מדובר בתעשיית ענק כפי שהיה לפני שני עשורים וקשה לדמיין שמישהו ירצה לפתוח כיום חברת סטארטאפ בנישה זו.

אך בעוד החברות שהזכרנו הן דוגמה לחברות אשר נפלו בעקבות השינויים התרבותיים, ישנן גם חברות שלמדו להפיק תועלת מאותם שינויים תרבותיים. חברת אפל זיהתה את השינויים התרבותיים הקשורים לתשומת הלב שלנו, ואת הפופולריות של הורדת שירים – לכן יצאה במודל אשר אפשר לנו להוריד שירים כמו שאנו אוהבים, רק בצורה חוקית ועם האפשרות לרכוש שיר בודד ולא אלבום שלם כפי שנדרש בעבר. במקום לקנות אלבום יקר, הגולשים יוכלו לרכוש שיר בודד בזול.

עליכם ללמוד מכך ותמיד לשאול את עצמכם מהם הטרנדיים ההתנהגותיים הקיימים? מהם השינויים שעומדים באופק? מהי מערכת האמונות אותה ניתן ליחס לטרנדים הללו וכיצד הן יכולות להשפיע על העסק?

הגורם הרביעי – שינויים בכלכלה

שינויים בכלכלה יכולים להשפיע מאוד על העסק שלכם. תשאלו כל מי שמתעסק בנדל“ן והוא יספר לכם איך מיתון כלכלי או שינוי בשיעורי הריבית השפיעו על העסקים שלהם. אך לא רק עסקי הנדל“ן, כל עסק מושפע באופן ישיר או עקיף. לדוגמה חברת סטארבאקס נפגעה מאוד ממשבר הסאבפריים בשנת 2008. המשבר היה משבר בשוק הנדל“ן והפיננסים, אך בסופו של דבר גרם לצרכנים לחסוך בהוצאות ולוותר על כוס הקפה היומית בסטארבאקס. ההכנסות של סטארבאקס ירדו בצורה דרמטית והחברה החלה לרשום הפסדים. סטארבאקס קראה למנכ“ל הווארד שולץ שסיים את תפקידו 8 שנים קודם, לחזור לכיסא המנכ“ל בעיצומו של המשבר. שולץ ידע לנהל את המשבר, הוא קיצץ 600 מיליון בעלויות התפעוליות של הרשת, השקיע בהדרכות עובדים ועיצב מחדש את האופי של הרשת. בסופו של דבר סטארבאקס יצאה מן המשבר מחוזקת.

כאשר ישנו משבר כלכלי הוא עשוי לשנות את כללי המשחק. כאשר ישנו משבר כלכלי עליכם לחשוב מחדש ולראות מה ניתן לעשות על מנת להסתגל ולעבור את המשבר, שולץ הוכיח היטב כי ניתן להפוך משבר להזדמנות.

הגורם החמישישינוי בחיי הלקוחות

ישנן חברות המתעסקות בנישות מאוד מוגדרות מבחינה דמוגרפית. חברות אלו עשו הכול לפי הספר – אפיינו את הקהל האידאלי, התאימו עבורו את המוצר והשירות וזכו להצלחה בנישה. אבל ישנה בעיה אחת, גם הלקוחות עשויים לעבור שינויים בחייהם. דוגמה לכך יכולה להיות המותג הארלי דיווידסון. במשך שנים המותג התבסס על דור הבייבי-בום שנולד לאחר מלחמת העולם השנייה. אלו היו האנשים אשר גדלו על סרטים הוליוודיים בהם טיפחו את התדמית של הגבר הרוכב על אופנועים אלו. קהל היעד של האופנועים היה בין הגילאים 35-55, אך קהל הבייבי בומרס שנולדו לאחר מלחמת העולם השנייה כבר הגיע לגיל 70 ואינו רוכש אופנועים חדשים. עבור דור ה -X שהגיעו אחריהם אופנועי הארלי דיווידסון כבר פחות אטרקטיביים, למרות שהם בטווח הגילאים שאליו כיוונה החברה.

עליכם ללמוד מהסיפור של הארלי דייוידסון ולהבין שהשינויים בחיי האנשים עלולים להשפיע על הפעילות העסקית שלכם. תמיד צריך לשאול מיהו הדור הבא, מה ניתן לחדש וכיצד ניתן לשווק עבורו. לכל דור ישנם מאפיינים תרבותיים אחרים, והם מקבלים את החלטותיהם הצרכניות בצורה אחרת.

הגורם השישי – שינויים בחיי העובדים

קרה לכם פעם שאחד העובדים, אולי מנהל המכירות, אולי מישהו אחר בעל חשיבות בארגון פתאום לא נראה במיטבו? אנשים עוברים שינויים בחיים – פוגשים בני זוג, נולדים להם ילדים, מתגרשים. כל אלו הן דוגמאות למצבים  היכולים לחולל שינוי אישי ולגרום לאנשים לחשוב מחדש על מה שחשוב בחיים. מצבים שכאלו עלולים ליצור עבורכם משבר; בעיקר כאשר לעסק יש תלות באותם אנשים. גבו וחזקו את העסק מאפיקים שונים תמיד.

הגורם השביעי  – שינויים בך

לא רק העובדים שלכם עשויים להשתנות, אלא גם אתם. גם אתם עשויים לחוות אהבה, פרדה, מחלות וכל מיני אירועים מטלטלים המשנים את התפיסות שלכם לגבי החיים. אירועים שכאלו עשויים לגרום לכם לרצות לשנות דברים בחיים שלכם, להתמקד במטרות חדשות ולעשות את הדברים אחרת. אולי תוכלו ליישם את הדברים הללו במסגרת הפעילות העסקית שלכם, אולי תחפשו דברים אחרים.

זכרו תמיד לצפות את השינויים מראש, הסתכלו על מה שנמצא מעבר לאופק וזהו את ההזדמנויות. אל תהיו חיילי השחמט, היו השחקן שמתמרן אותם.