12 סיבות לכשלונות בקרב עסקים

12 סיבות נפוצות לכישלונות עסקיים
כאשר אתם מקימים עסק אתם בוודאי רוצים להבין מדוע כל כך הרבה עסקים נכשלים, מתוך תקווה שתוכלו לזהות את הטעויות של אחרים וללמוד מהן. לפעמים עסקים נכשלים תוך זמן קצר, ולפעמים לאחר שנים. הסטטיסטיקות מראות כי20% מהעסקים נכשלים בשנה הראשונה, ו-96% מהעסקים נכשלים בפרק זמן של 10 שנים. אך אם ננתח את הסיבות שהביאו לכישלון נוכל להצביע על כמה סיבות החוזרות על עצמן. הנסיבות, הענף והכוחות הפועלים עשויים להשתנות, אך לרוב הסיבות הן זהות.
1. אין לכם תכנית עסקית אפקטיבית – אם אין לכם תכנית אסטרטגית אין שום דרך שבה תוכלו להעביר את החזון לצוות שלכם. אתם זקוקים למפה עסקית המתווה לעסק ולעובדיו את הדרך. מפה שכזו תהיה המגדלור שלכם בכל צומת דרכים ותבטיח שהעסק גדל בכיוון הנכון.
2. לא שמים את הלקוח בעדיפות הראשונה – עסקים רבים עושים את הטעות הזו וזוהי הסיבה הישירה לכישלון של רבים מהעסקים. הם פשוט מתאהבים במוצר או בשירות ומקווים שהלקוחות ירצו להיחשף אליהם ויתאהבו גם. עליכם להתאהב בלקוח ולא בעצמכם. תמיד חפשו כיצד אתם יכולים לענות על הצרכים של הלקוח בצורה טובה יותר. צפו מראש מה הלקוחות צריכים. התאמצו לנסות להבין מה הלקוח צריך גם אם הלקוח עדיין אינו מביו זאת. אם תעשו הכול למען הלקוח, בסופו של דבר הלקוח יעריץ אתכם ויגלה נאמנות למותג.
3. לא בוחרים את האנשים הנכונים – עליכם לבחור בקפידה את העובדים שלכם. בחירה לא נכונה של הצוות יכולה להיות סיבה לכישלון מכיוון שיש לה השפעה בכל אספקט של פעילות העסק – מרצפת הייצור ועד המכירות. בעסק ישנן פונקציות שונות ובכל אחת מהן אתם זקוקים לאנשים המתאימים, אלו שיש להם את הכישורים והניסיון הדרוש לצורך מילוי תפקידם.
4. הניסיון לעשות הכול לבד – אמנם אתם עוסקים ביזמות אבל אין זה אומר שעליכם לעשות הכל לבדכם. עליכם ללמוד לסמוך על אחרים ולגלות כישורי מנהיגות. אם תנסו לשלוט על הכול סביר להניח שלא תצליחו בגדול ולאורך זמן. עליכם ללמוד לנהל את הזמן בצורה הנכונה, להאציל סמכויות ולסייע לאחרים לגדול. עליכם להיות מנהיגים המנצחים על המערכת ומאפשרים לכל אחד להגשים את הפוטנציאל שלו.
5. חוסר גמישות עסקית – השוק תמיד משתנה ולכן על העסק להגיב ולהשתנות בהתאם למגמות השוק. הזכרנו במאמרים קודמים את חברת בלוקבסטר אשר דבקה במודל העסקי שלה בכל הכוח ולא התגמשה לנוכח השוק המשתנה, עד שקרסה. לא חסרות דוגמאות לחברות שלא גילו גמישות ונעלמו. מצד שני יש גם חברות שגילו גמישות, התפתחו לכיוונים חדשים והצליחו לשרוד ולשגשג. כאשר המגמות בשוק משתנות עלינו לגלות גמישות ולהתאים את עצמינו. דוגמה טובה לכך יכולה להיות חברת זירוקס, חברה אשר שורדת כבר למעלה ממאה שנה. החברה הידועה יותר בתור חברה בתחום ה IT, אך האם ידעתם שהחברה נוסדה ב 1906 בתור חברה לאספקת ציוד צילום?
6. מחסור בחדשנות – מנטורים מוכרים מתחום העסקים כמו ג‘יי אברהם נוהגים להצביע על שיווק וחדשנות כשני הגורמים העיקריים להצלחה עסקית. חדשנות היא היכולות למצוא דרכים חדשות לענות על הצרכים של הלקוחות, דרכים המתעלות על המתחרים. יכול להיות שעכשיו העסק שלכם מצליח, אך עליכם להמשיך לחשוב תמיד על חדשנות, כיצד תוכלו להביא עוד ערך ללקוחות. זה מה שהמתחרים שלכם עושים ואם לא תחפשו כיצד להמשיך להוביל, חדשנות שיביאו המתחרים יכולה להתעלות עליכם ולדחוק אתכם.
7. פחד מכישלון העסק – אחד הפחדים הגדולים של כל יזם הוא שהעסק ייכשל. הפחד הזה הוא הסיבה שבכלל אתם יושבים עכשיו וקוראים מאמרים בנושא ”למה עסקים נכשלים“, אתם רוצים להבטיח שאינכם עושים טעויות. עליכם ללמוד להתגבר על הפחד מכישלון פעם אחר פעם. אמנם אף אחד לא שואף לכישלון וכמובן שעלינו לנקוט בצעדים למנוע אותו. אך בכל כישלון ישנה למידה וכאשר ישנו כישלון יש לחבק אותו באהבה וללמוד ממנו.
8. תפיסה הכרתית לא נכונה – ההצלחה העסקית נובעת במידה רבה מצורת המחשבה שלנו, במה שאנו מאמינים שאפשר להשיג. אל תתנו לאמונות מגבילות לשלוט בכם, היו רעבים להצלחה וחפשו אחר השראה. ההצלחה שלכם תלויה בגבולות הדמיון. אם אתם מאמינים בדרך ומקבעים אמונות מעצימות, שום דבר לא יעצור אתכם.
9. התנהלות ללא חזון – העסק שלכם זקוק לחזון. במקרים רבים אתם מגבילים את עצמכם בהתאם למצב הכלכלי ובהתאם לכך קובעים את החזון העסקי. הדרך להצלחה אמתית היא קביעת חזון שאינו תלוי בנסיבות. החזון לא בא לתאר את המצב הקיים, החזון בא לתאר את המצב שאליו אתם חותרים ועשיית כל הנדרש להגיש לשם. אם זה נראה לכם תלוש מהמציאות זכרו כי ההצלחה תלויה בנאמנות לחזון.
10. היעדר תשוקה – אם אין לכם תשוקה למה שאתם עושים יהיה לכם קשה מאוד להצליח. השאיפה להרוויח בלבד אינה מספיקה, עליכם להתאהב במה שאתם עושים. מי שמקים עסק רק מתוך התשוקה להגיע לרווחים עשוי עם הזמן לגלות שהוא מאבד כל עניין או סיפוק בעבודתו. כאשר אתם פועלים למען מטרה נעלה שבה אתם מאמינים, אתם נהנים מכל רגע ומצליחים לגייס את כל האנרגיות והיצירתיות לצורך השגת המטרה.
11. אסטרטגיות שיווק לא יעילות – המרכיב החשוב ביותר להצלחת העסק הוא השיווק. עליכם לדעת כיצד לשווק נכון את המוצר או השירות שלכם. לא נדבר כרגע על אסטרטגיות שיווק אך חשוב לדעת שההבדל בין הצלחה לכישלון נוגע לאסטרטגיית השיווק שלכם. המוצר שלכם יכול להיות מעולה וחדשני, אך אם לא תדעו כיצד להיחשף ולהגיע אל הקהל הנכון ובאמצעות ערוצי השיווק הנכונים אתם עשויים להיכשל.
12. אינכם שואלים את השאלות הנכונות – על מנת להבין מהו הערך האמתי שלכם בתור עסק עליכם לשאול את עצמכם את השאלות הנכונות. הרצון למכור ולהרוויח לבדו לא מביא הצלחה. האם שאלתם את עצמכם מה השוק צריך? מי הוא הלקוח שלכם? איזה ערך תוכלו להוסיף כדי להתבלט בשוק?
שאלה חשובה שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא ”איזה עסק אתם באמת“. למשל האם חברת סטארבאקס היא עסק בתחום הקפה או שאולי היא עסק המציע לאנשים מקום למפגשים חברתיים, פגישות עסקים ועבודה? דוגמה אחרת היא חברת אפל אשר החלה כחברת מחשבים. האם אפל היא חברה בתחום המחשבים או חברה בתחום הבידור והפנאי? רק כאשר תבינו מי אתם תדעו לאן להפנות את האנרגיות ולאן שילכו האנרגיות יוצרו התוצאות.