כך מנצחים תחרות

כך מנצחים תחרות
כמו בכל ספורט, על מנת להגיע להצלחה פנומנלית בעסקים עלינו להשתפר ולמקסם בעקביות את היכולות שלנו. על מנת ליצור יתרון תחרותי ולנצח אנו זקוקים לשילוב של חדשנות יצירתית, משמעת ופרודוקטיביות. השילוב של שלושתם מעניק סינרגיה להצלחת הארגון.
אופטימיזציה ומקסום תוצאות הם חלק מהכוחות המשפיעים על ההצלחה העסקית . מושגים אלו מתייחסים ליכולת שלכם לקחת תהליך ליבה, במיוחד כזה שכבר היה רווחי, ולמצוא את הדרך לבצע אותו בצורה יעילה יותר. לפעמים הגידול העסקי אינו מגיע מזיהוי הזדמנויות חדשות, אלא פשוט ממקסום וביצוע טוב יותר של פעולות הליבה בעסק. שיפור קטן במספר תהליכים חשובים, יכול להביא לצמיחה אקספוננציאלית של העסק כולו.
להלן 4 נקודות חשובות שיעזרו לכם להביס את המתחרים:
סגלו צורת מחשבה של אלופים – אלופים מצטיינים בבהירות וחזון; כאשר יש להם בהירות לגבי החזון שלהם הם מתקדמים לעבר המטרה ונוקטים בכל הפעולות שיסייעו להם לכבוש את היעד. אלוף לומד את החוזקות והחולשות של המתחרים, ואז בונה תכנית הממנפת את היכולות האישיות שלו על מנת להשיג את התוצאות הרצויות. כאשר אנו לוקחים זאת מהספורט אל עולם העסקים זה גם דורש מנהיגות. לא מספיק שיש לכם מטרה המניעה אתכם, אתם זקוקים לכלים המאפשרים לכם להעניק השראה לאחרים ולגרום להם גם לאמץ את צורת המחשבה הזו.
בצעו, אמצו וערכו אופטימיזציה של התוצאות – על מנת לבצע אופטימיזציה בצורה עקבית, עליכם להיות ממוקדים ומחויבים לתוצאות המביאות לגדילת העסק. הזדמנויות למיקסום התוצאות תוכלו למצוא כמעט בכל תחום של העסק: יצירת לידים, מכירות, ניצול ומינוף הזמן ומשאבים אחרים, המרות, שיפור הצעת הערך וכ"ו. המפתח הוא להבין ולתעד את התהליכים הנוכחיים בארגון והתוצאות המתקבלות. זהו את התהליכים בהם ישנו פוטנציאל לשינוי ויישמו בהם את תהליכי האופטימיזציה העסקית. אופטימיזציה עסקית היא אחד הדברים שבמקרים רבים אינו מקבל את תשומת הלב הדרושה, אך מצד שני יש בו הזדמנויות גדולות לצמיחת העסק. הx פקטור של העסק, פריצת הדרך האמתית נמצאת במקום שבו המתחרים שלנו נעצרים. זה המקום שהם לא מוכנים לעשות יותר או לתת יותר ערך. כשאנו מוכנים לשלם את המחיר וכשאנו נותנים תמיד יותר ערך מהמתחרים שלנו באופן עקבי העסקים שלנו מגיעים להצלחות אדירות.
הניתוח שלאחר המשחק – דמיינו מאמן כדורגל לאחר המשחק. בין אם הקבוצה ניצחה או הפסידה, הוא תמיד בוחן את המשחק על מנת לנתח ולהבין מדוע הקבוצה הפסידה או מה היה ניתן לעשות טוב יותר. זוהי גם צורת החשיבה שעליכם לסגל בעסק. עליכם ללמוד מהניסיון שלכם והתוצאות שהשגתם, בין אם מדובר בהצלחה או כישלון. אם כשלתם עליכם להבין מה לעשות על מנת לשפר ולהשיג הצלחה בפעם הבאה. אם זכיתם להצלחה עליכם לזהות את הפקטורים אשר תרמו להצלחה על מנת לשחזר אותם ואף למקסם אותם עוד יותר. זהו כיצד ההחלטות שקיבלתם השפיעו על ההצלחה או הכישלון ומה אפשר לעשות על מנת לחזק את החוזקות ולהתמודד עם החולשות.
טפחו תרבות המעודדות ביצועים גבוהים – על מנת להצליח עליכם לטפח את התרבות הארגונית הנכונה, התרבות שתמיד תגיע להישגים בכל התחומים. לצורך כך עליכם לשלב יחדיו כמה כוחות: אסטרטגיית פעולה מנצחת, חדשנות בצורה עקבית, תהליכים עסקיים יעילים, מערכת ביצועים עוצמתית וצוותי עבודה מוצלחים. אם נתבונן על החברות המובילות בעולם נראה שבכולן הכוחות הללו עובדים בהרמוניה. אתם זקוקים גם לגמישות ומהירות, ממש כמו ספורטאי מצטיין. על מנת להמשיך להתפתח עליכם תמיד לגלות גמישות בכל הרמות של הארגון ולהגיב מהר.
דוד וגוליית
כאשר אתם אומרים לעצמכם שמשהו הוא בלתי אפשרי, האם זה בגלל שאתם אנשים ריאליים, או שאתם סתם עוצרים את עצמכם מלנסות? להאמין שמשהו בלתי אפשרי פשוט עוצר אותנו מלהשיג את המטרות שלנו. בואו ניקח את השאלה הזו לכיוון יותר פרקטי – האם לעסק הקטן שלכם יש סיכוי להביס את ענקי התעשייה? ישנם מנהלים ויזמים שהתמודדו עם השאלות הללו והצליחו להוכיח שהדבר אפשרי. אך כיצד הם עשו זאת?
הסוד הגדול הוא בהבנה שלכולם ישנן נקודות חולשה ומקומות חבויים למקסום ולמינוף, אפילו לחברות הגדולות. אתם יכולים להיות ממש כמו דוד אשר זיהה את נקודת החולשה של גוליית וניצח את הענק. לחברות קטנות יכול להיות יתרון דווקא בזכות גודלן, הן גמישות יותר ויכולות בקלות להשתחל לתוך נישות. בתוך הנישות הללו הן יכולות להשתפר ולהתחזק, כאשר הן מוגנות, ומהן לפרוץ החוצה.
להלן 3 נקודות חשובות להן יש פוטנציאל להפוך למשבר עבור העסק. אתם יכולים לקבל את זה בשתי פרספקטיבות שונות: אלו יכולות להיות החולשות שאתם רואים אצל המתחרים ובזכותם תביסו אותם בתחרות. אך אלו יכולות להיות גם החולשות הפנימיות שעליכם להיזהר מהן:
לא להיות מוכנים לתחרות – עליכם לפתח ציפייה להיות מוכנים תמיד, כלומר כל צורת ההתנהלות שלכם בכל רגע נתון צריכה לקחת בחשבון את שאר הכוחות המשפיעים על השוק. גם אם כרגע אינכם יכולים לראותם כאשר משהו הופך להיות רווחי יותר, כאשר יש הזדמנויות בשוק, תמיד תבוא גם התחרות. עסקים גדולים שאינם מוכנים לתחרות, עשויים להידחק מהשוק ואפילו להיעלם מהמפה. כמו דוגמת המקרה של רשת בלוקבסטר.
שינויים טכנולוגיים – שינויים טכנולוגיים יכולים להשפיע מאוד על המודל העסקי ותמיד צריך ללמוד לצפות אותם. עסק יכול לצמוח בזכות שינויים טכנולוגיים, אך גם יכול ליפול בזכות שינויים טכנולוגיים. למשל השיפורים הטכנולוגיים הביאו לנו את מכשירי ה GPS אשר נמכרו בתור יחידות עצמאיות אותן אנשים התקינו ברכב. בזכות מערכות ה GPS הם יכלו לנווט בקלות. אבל הטכנולוגיה המשיכה להתפתח ומכשירי הטלפון החכמים הביאו לנו את אפליקציות הניווט ובכך הפכו את מכשירי ה GPS לדבר מיותר. הצורך בGPS לא השתנה, רק הצורה שבו אנו משתמשים בו עברה אל מכשיר הטלפון.
שינויים תרבותיים – שינויים תרבותיים משפיעים על הרגלי הצריכה והשירותים שבהם אנו משתמשים. למשל לפני כ 25 שנה, כאשר האינטרנט המסחרי הפך לדבר שכיח, הציבור החל להשתמש בתוכנות שיתוף קבצים. תוכנות אלו אפשרו לנו ליהנות ממוזיקה וסרטים בחינם. חינם אבל ממש לא חוקי. באותה התקופה זה היה מקובל, אך בסופו של דבר החברה עברה שינויים תרבותיים וחברות שהמודל העסקי שלהן עסק בפיראטיות נעלמו, ובמקביל צמחו שירותים המתאימים יותר לצורה שבה אנו צורכים מוזיקה ואינם מכריחים אותנו לרכוש אלבום שלם אלא מאפשרים לנו ליהנות מהשירים שאנו רוצים. זהו בעצם שינוי תרבותי נוסף.
לסיכום, היתרון התחרותי האולטימטיבי הוא ציפייה. היכולת לצפות את העומד לקרות בשוק ולהתכונן לאתגרים או לנצל הזדמנויות בהתאם. מעבר לשינויים שהוזכרו כאן ישנם שינויים נוספים שנרצה לצפות מראש: שינוי בכלכלה, שינוי בחיי הלקוח, שינויי בחיי העובדים, שינוי במצב החיים הפרטיים שלנו, שינוי בתחרות.
על מנת להביס את המתחרים זוהי עבודה הדורשת גם התבוננת פנימה וגם התבוננות כלפי חוץ. עליכם תמיד לבחון את אופי הפעולה שלכם ולהכניס שיפורים ועליכם לזהות את החולשות שלכם. כמו כן היו ערניים לחולשות של המתחרים ולשינויים הטכנולוגיים והתרבותיים המתרחשים בשוק. אלו אינם תלויים בכם, אך יכולים להשפיע על פעילותכם העסקית בצורה חיובית או שלילית. הכל תלוי בכיצד תשחקו עם הקלפים שאתם מקבלים.
ה"מאסטריות", פריצות הדרך הגדולות בעסקים מגיעות ממודעות ושינויים בדברים הקטנים. היכולת לראות בעיות שלא יכולנו לראות בעבר ולהתמודד איתן, שיפור היכולת שלנו במשא ומתן, מנהיגות טובה ומדויקת יותר, ההבנה מי הם הלקוחות הרווחיים ביותר של העסק, וכ"ו.