כוחו של המיקוד בעסקים

למיקוד ישנן הגדרות שונות במילון. מצד אחד מיקוד הוא כיוון תשומת הלב וריכוז. אך מיקוד נחשב גם לחידוד הפוקוס בתמונה והקטנת הטשטוש. אין הבדל גדול בין שני הפירושים שניהם נוגעים לבהירות באשר למטרות שלנו. ומכאן אין ספק שמיקוד הוא דבר חשוב ובעל כוח בעסקים. את כוחו של המיקוד אנו יכולים לחוות בשני מישורים. האחד הוא המיקוד העסקי והשני הוא המיקוד האישי שלנו בתור יזמים.
המיקוד של העסק הוא זה המשתקף מתוך מפת הדרכים. אנו מדברים כאן על הערכים של העסק והמטרות שלו. זהו מיקוד המנחה את היזם ומשמש עבורו כמצפן בהתנהלות היום יומית – על מנת לוודא שכל פעולותיו מקדמות אותו לעבר מטרות העל וליעדים שהגדיר. במקום שבו נמצא המיקוד, זורמת האנרגיה. כיזמים ומנהיגים אתם זקוקים גם למיקוד ברמה האישית – כלומר להתרכ
ללמוד להיות מרוכזים
בחלק מהזמן אנו מסוגלים להישאר מרוכזים בחלק מהפעולות שלנו, במיוחד כאשר אנו עסוקים בדברים שאנו אוהבים. אנו יכולים להתמסר לפעילות ולשכוח מהכול, כפי שאומרים אנחנו IN THE ZONE אך מצד שני לפעמים איננו מצליחים לשמור על הריכוז. יש לנו משימות שונות שעלינו לבצע, אך הריכוז שלנו בורח לעבר כותרות החדשות והודעות הפוש בסלולר. לפעמים אנו בישיבה ובמקום להקשיב לדברים שנאמרים המחשבות שלנו נודדות לכיוונים אחרים. זה אפילו יכול להתרחש כאשר אנו יושבים לארוחת ערב עם המשפחה והמחשבות שלנו בעניינים אחרים.
אחת מהנחות היסוד של הnlp היא "האנרגיה זורמת למקום שהמחשבות שלנו ממוקדות בו ושם גם נוצרות התוצאות" אנו חייבים ללמוד לשלוט על המיקוד שלנו, זהו כוח חשוב והכרחי על מנת להשיג את היעדים שלנו. יש למיקוד משמעות גם בחיינו האישיים וגם בקריירה ועסקים. אם אתם מרגישים שיש לכם בעיה במיקוד והריכוז, ניתן לפתח את היכולת לשלוט במיקוד. והאמת שיפתיע אותנו אם תגידו שאינכם נתקלים בבעיה זו. אולי לא כל אחד חווה זאת באותה העצמה, אך כמעט כל אחד חווה זאת.
אז כיצד ניתן לשלוט במיקוד? המפתח לכך הוא בהתבוננות עצמית.
אם אינכם מרוכזים וממוקדים אתם משולים לרוכב אופנוע, אך לא לנהג. אתם רק יושבים במושב האחורי. אולי יש לכם הסכמה על הכיוון הכללי, אך לא כל דרישות ונסיבות החיים מונהגות באבסוליטיות על ידכם. בעיות הריכוז הן אינן תוצאות של הסביבה, כלומר הם אינם האשמה של הגורמים המסיחים את דעתכם. אתם אלו המאפשרים לזה להיות. אם אתם שואלים את עצמכם מה ניתן לעשות על מנת לשפר את הריכוז שלכם, הצעד הראשון הוא להבין את המניעים שלכם – כלומר מהיכן נובעת המוטיבציה הפנימית שלכם. רק לאחר שתבינו זאת תוכלו לערוך את השינויים. כך תוכלו לעבור למושב הנהג.
באותה ההזדמנות כדאי גם לתת תשומת לב להיבט אחר שאולי פוגע בריכוז שלכם. יתכן שאימצתם אמונות מגבילות ועליכם להתגבר עליהן. שימו לב מהו “הסיפור” שאתם מספרים לעצמכם. האם אתם משוכנעים לגמרי שאין לכם שליטה ואינכם יכולים להתרכז לאורך זמן? אם כך הגיע הזמן שתלחצו על כפתור ה RESET ותיפטרו מהאמונה הזו.
איזון בין גוף ונפש
על מנת להשיג את המטרות שלכם עליכם לאזן בין גוף ונפש. אם אינכם יכולים להתרכז בעבודה או במשימות שונות עליכם גם לשאול את עצמכם האם התזונה שלכם נכונה והאם הגוף שלכם מקבל את כל הוויטמינים והמינרלים שהוא זקוק להם. ישנו קשר בין המיינד לבין הגוף וכאשר אתם מאכילים את הגוף אתם מאכילים את המיינד. איננו מתיימרים לייעץ לכם בנושאי תזונה ובריאות – אך אנו יכולים להגיד לכם בוודאות כי תזונה ופעילות גופנית הם דברים חשובים מאוד. פעילות גופנית גם עוזרת להירגע והכל ביחד תורם ליכולת שלכם להיות מרוכזים במטרות שלכם.
אחד הדברים החשובים שתוכלו לעשות על מנת לשמור על הריכוז הוא להקפיד על שגרת בוקר נכונה. אינכם צריכים להיות מומחים גדולים במדיטציה, אבל בהחלט כדאי להתחיל את הבוקר בצורה רגועה. אל תתחילו את הבוקר עם הסטרס של האיימלים ומחשבות על מה שיש לכם לעשות היום. שבו, הירגעו וקחו כמה נשימות עמוקות. תוך כדי הנשימות התחילו בהוקרת תודה על מה שיש לכם ואז התחילו לדמיין את מה שאתם רוצים להשיג במהלך היום.
עצות לשמירה על מיקוד וריכוז
בחרו בקפידה את פעילויות הפנאי שלכם – אינכם יכולים לעבוד בכל דקה משעות היממה, זה ממש לא יביא אתכם להישגים גבוהים. שעות המנוחה והפנאי הם דברים חשובים ויזמים גדולים וחשובים שומרים על זמן האיכות שלהם בקנאות. אבל אתם כן צריכים לבחור בקפידה פעילויות פנאי התורמות לכם באופן חיובי. למשל היינו ממליצים לכם לוותר על צפייה מיותרת בטלוויזיה, היא אינה תורמת להתפתחותכם. במקום זאת תוכלו לקרוא ספרים אשר יספקו לכם השראה או להאזין לפודקאסטים מעניינים. אלו יספקו לכם הסחת דעת מהעניינים השוטפים, אך גם יעשירו אתכם בצורה מועילה.
ניצול חלונות הזמן
הזמן הוא משאב יקר ולכן עלינו לנצל אותו בצורה הטובה ביותר. במהלך היום ישנם כל מיני חלונות זמן. למשל כאשר שיחת זום עומדת להתחיל ואתם מחכים או סיטואציה אחרת שבה אתם מחכים לפגישה שתתחיל. זהו הרגע שבו אנשים רבים מוציאים את הטלפון הנייד ומתחילים לבזבז את זמנם ברשתות חברתיות, משחקים ועוד פעילויות חסרות תועלת. במקום זאת תוכלו לנצל את ההזדמנות לענות על כמה הודעות מייל, לארגן את יומן הפגישות או למחוק הודעות ספאם. אחר כך כאשר תגיעו למשרד לא תצטרכו להקדיש זמן לפעולות הללו.
קיבוץ פעילויות
ישנן פעולות הדורשות סוג מסוים של ריכוז, הן יכולות להיות שונות אך ניתן להפיק תועלת וניצול זמן יותר טוב אם תעשו אותן יחדיו. למשל אם אתם צריכים לרשום פוסט חדש לבלוג של העסק וגם מייל פרסומי, תזמנו את שתי הפעולות אחת אחרי השנייה. זהו מצב שבו אתם באותו מוד חשובה הנדרש לשתי הפעולות. אם המיקוד שלכם כבר שם מוטב שתסיימו את שתיהן בבת אחת. תוכלו להעביר לאריכיון צ'אטים שכבר טיפלתם בהם שלא יסיחו שוב את דעתכם.
השכימו קום
אנשים מצליחים נוהגים לקום מוקדם בבוקר. אלו הן השעות בהן אין הסחות דעת ותוכלו להספיק לעשות בהן הרבה יותר משעות אחרות של היום. בשעות הבוקר המוקדמות אין טלפונים ועוד לא מתחיל הלחץ של היום. אתם עשויים להיות מופתעים כמה תספיקו לעשות בשעה אחת של הבוקר.
בהזדמנות זאת גם נמליץ לכם לנצל את שעות הבוקר בשביל הפעולה שגוזלת מכם את כל המשאבים הנפשיים. תמיד ישנה פעולה אחת שאולי מרתיעה אתכם ואתם נוטים לדחות אותה. אתם לא משיגים בכך כלום. הפעולה הזו יושבת כמו משקל על הכתפיים ומסיחה אתכם מכל הפעולות האחרות. אז נצלו את שעות הבוקר בשביל אותה הפעולה. כך תוכלו להיפטר ממנה כאשר אתם הכי מרוכזים. אחר כך היום יראה לכם הרבה יותר קל ותחושו מסופקים מביצוע המשימה.
ולסיום אל תשכחו גם את המנוחה. אתם זקוקים לשינה טובה בלילה. ללא שינה טובה לא תוכלו להיות מרוכזים והדבר יפגע בבריאותכם. אך מנוחה היא לא רק שינה. לפעמים צריך לקחת פסק זמן באמצע היום ולתת למוח לנוח. אתם יכולים לעשות הפסקה על מנת לבקר במכון הכושר, לקרוא איזה ספר או כל פעילות שתסיח מעט את דעתכם. לאחר מכן תחזרו לעבודה בכוחות מחודשים.
להפסיק להתמהמה
כאשר אנו מדברים על מיקוד בעסקים, והשילוב שלו עם ניהול זמן, אנו עשויים לגלות בעיה נוספת שיש לנו – בעיית הדחיינות.
רובנו נוהגים להתמהמה בצורה זו או אחרת. אנו אף עשויים לחוש ברגשות אשם וביקורת עצמית על התנהגות זו, אך בכל זאת עושים זאת. השאלה למה אנו עושים זאת וישנן שלוש תשובו: מחסור בדיציפלינה. חוסר סבלנות לרגשות מסוימים (כמו חרדה ושעמום) וגם דפוסי החשיבה הפגומים שלנו.
לאחר שאנו מבינים את הגורמים להתמהמהות, אנו יכולים גם למצוא את האסטרטגיות להתמודד איתן. כך נוכל לצמצם את כל המקרים בהם אנו מתמהמהים בפרויקטים.
חוסר דיציפלינה
אחד הגורמים לדחיינות הוא המחסור בדיצפלינה. הדחיינים עשויים להעדיף פעילויות פנאי ובילוי על פני עבודה קשה. לפעמים זה גם מתבטא בחוסר שיטה והרגלים. כאשר אנו נצמדים להרגלים נכונים, קל לנו יותר להתמיד ולהתנגד להסחות. אך הטמעת הרגלים נכונים עלולה להיות תהליך הלוקח כמה חודשים.
עליכם לשאול את עצמם אילו הרגלים יש לכם המסייעים להתמודד עם המשימות החשובות. אם אתם מבינים שאין לכם הרגלים המסייעים לכם, תוכלו לנסות את הגישות הבאות:
היו עקביים בתזמון העבודה החשובה ביותר – עליכם לראות מהי העבודה החשובה ביותר לטווח ארוך, ולעשות אותה באופן עקבי מידי יום. למשל אם המטרה שלכם היא לכתוב ספק, אמצו דפוס קבוע בו כל יום תכתבו עמוד. הרגלים מכניסים אתכם למוד אוטומטי, וזה מה שמסייע להתגבר על הנטייה לדחות דברים
תזמן את העבודה העמוקה שלך באופן עקבי – אנו מגדירים עבודה עמוקה כהתמקדות בפרויקט החשוב ביותר שלך לטווח ארוך. זה עשוי לכלול, למשל, יצירת אסטרטגיה עסקית, ניתוח נתונים מורכב או כתיבת ספר. עבודה עמוקה היא בדרך כלל מאתגרת, אבל לעשות אותה באופן עקבי בכל יום, בדפוס קבוע, יגרום לכך פחות. עשו הכל על מנת להכניס את המשימה למסגרת קבועה, וזה כולל גם שעות קבועות לצור המשימה.
התמודדות עם משימות חדשות – גם התמודדות עם משימות חדשות דורשת שיטה. בכל פעם שאתם מתמודדים עם משימה חדשה, השונה מהדברים הרגילים שאתם עושים, אתם עלולים ליפול לדפוס הדחיינות. לכן כדאי לפתח שיטה להתמודדות עם משימות חדשות. תוכלו לחלק אותן לשלושה שלבים: שלב ראשון הוא שלב בו תחשבו על 3 אפשרויות להתמודדות עם המשימה. לשב שני הוא שלב שבו תנסו לאבחן את כל מה שעשוי להשתבש במהלך המשימה. והשלב השלישי הוא חישוב הזמן הנדרש לצורך ביצוע המשימה. יתכן גם שתמצאו שיטה אחרת המתאימה לכם יותר.
רגשות המביאים לדחיינות
אנו נוטים לדחות משימות המערבות רגשות שליליים. פסיכולוגים מזהים את הבעיה כאחד הגורמים לבעיות בתחום הבריאות הנפשית. על פי הפסיכולוגים אנשים הנוטים להתמודד עם לחץ באמצעות טקטיקות של הימנעות הם פגיעים יותר לדיכאון, חרדה, הפרעות קשב וריכוז וכו‘. וכך נוצר מצב קסמים בו הדחיינות מובילה להחמרת המצב הנפשי, והחמרת המצב הנפשי מחמירה את הדחיינות.
אך בוודאי שלא כל משימה גורמת לכם לדיכאון, רגש שלילי עשוי להיות סתם שעמום או לחץ. אנשים נוטים להימנע ממשיות שכאלו. כדאי שתתחילו לשים לב ולהיות מודעים לרגשות המזוהים עם המשימות שאתם דוחים. תוכלו ממש לנסות לדרג בסולם של 1 עד 10 את רמות החרדה שלכם בכל משימה. על מנת להתמודד עם זאת תוכלו לצ‘פר את עצמכם בכל פעם שהשלמתם משימה המזוהה עם רגשות שליליים. אם אתם רואים במשימה דברים המרתיעים אתכם, תוכלו לנסות להתמודד עם החלקים שיותר קלים לכם מבחינה רגשית, ולהתקדם בהדרגה.
דפוסי המחשבה
אם אתם מרגישים כי אתם ממושמעים ונמצאים בשליטה בתחומים רבים, אבל בתחומים אחרים אתם נאבקים, הסיבה יכולה להיות דפוסי החשיבה שלכם. ישנם כמה גורמים אוניברסליים הגורמים לדחיינות. למשל רוב האנשים נוהגים לזלזל במורכבות של משימות לטווח ארוך. אך יכולים להיות גם גורמים קוגניטיביים יותר אישיים.
בשביל להבין האם זוהי הבעיה כדאי לשאול את עצמכם האם המשימה בכללותה מרגישה לכם יותר קשה מאשר השלבים. אם אתם רואים שאתם די נהנים מהמשימה כאשר אתם בשלב הביצוע, יתכן שדפוסי המחשבה שלכם הם מה שגורם לה להיראות כלא נעימה, למרות שמבחינה אובייקטיבית די נהניתם לאחר שהתחלתם.
אחת השיטות להתמודד עם זאת היא לנסות לחשוב מה ניתן לעשות על מנת להפוך את המשימה לבלתי אפשרית, או לחשוב מה באמת תרצו להימנע מלעשות. לאחר שיש לכם את התשובה לזה, תוכלו לחשוב מהן ההפכים שיכולים להסיר חסימות. נסביר באמצעות דוגמה; משימה יכולה להרגיש קשה כאשר אתם מדמיינים שעליכם לעשות אותה כמו איזה עמית מוערך לעבודה. אך המחשבה שיכולה להחליף אותה היא שהמשימה תהיה קלה אם תעשו אותה בדרך שלכם.
דרך נוספת להילחם בדפוסי המחשבה היא לנסות למצוא במשימה קשה את המאפיינים הדומים למשימה שאתם עושים בקלות.
תוכלו גם לנסות להגביל את פרקי הזמן לעבודה על אותה המשימה לפרקי זמן קצרים יותר. אתם עשויים להרגיש כי המשימה מורכבת ולכן להקדיש עבורה הרבה זמן, אך דווקא בגלל עודף הזמן אתם תאבדו את הפרודוקטיביות.