חדשנות היא אסטרטגיה

כשיזמים מקימים עסק, הם עושים זאת בדרך כלל מכיוון שיש להם שירות או מוצר שהם מאמינים בו ורוצים להציע אותו לשוק. יכול להיות שלילה אחד פתאום צץ בראשכם איזה רעיון מדליק שהוביל אתכם לפתח את המוצר החדש או את השירות, וכך העניינים התגלגלו ועכשיו יש לכם עסק מנצח. אבל מה יקרה עוד שנה, או עוד שנתיים? כרגע המוצר שלכם נחשב לחדשני, אבל שום דבר אינו נמשך לנצח; בסופו של דבר שחקן חדש או שחקן קיים יביא חדשנות והיא עשויה לדחוק את העסק שלכם. אז מה ניתן לעשות על מנת להישאר תמיד על גב הסוס? התשובה היא: חדשנות מתמדת.
Innovation distinguishes between a leader and a follower" – Steve Jobs"
השוק תמיד יחפש אחר הדבר הבא – תמיד תהיה החברה המחפשת כיצד להעניק יותר ערך ללקוחות שלה, דבר הנעשה באמצעות חדשנות. חדשנות משמעותה כוח, את זה אתם לא הולכים לשנות – הדבר היחידי שבשליטתכם הוא לעשות את כל המאמצים המבטיחים כי אתם תובילו בחדשנות ולא המתחרים שלכם. אתם מוזמנים לשאול את רשת בלוקבסטר ז“ל על השפעות החדשנות על השוק. חדשנות היא לא דבר מקרי אשר תלוי במזל. העסק שלכם זקוק לחדשנות באופן עקבי ולכן עליכם לחפש את האסטרטגיה אשר מביאה לחדשנות.
להלן כמה עקרונות חשובים לצורך חדשנות עסקית:
- זהו מה עומד בדרכם לפרוץ קדימה – אנו בטוחים שיש לכם את כל המוטיבציה להצליח, אבל לפעמים גם זה לא מספיק. המוטיבציה להצליח לבדה, ללא היכולת להתבונן פנימה אל תוך הארגון בעין ביקורתית, לא תביא אתכם לשום מקום. זהו הזמן לחזור אל מפת העסק, לראות את הפער בין המקום שבו אתם רוצים להיות לבין המקום שבו אתם נמצאים. התבוננו באומץ ומצאו את הגורמים המונעים מכם להגיע לשם.
- הביאו חדשנות אטרקטיבית – רק כאשר יש לכם חזון אטרקטיבי לעתיד המוצרים, השירותים, או ההספקה, תוכלו לפגוע במטרה. אפשר לומר שצריכה להיות סיבה מדוע אתם רוצים לחדש. אין מדובר אך ורק בטכנולוגיה אותה תיישמו במוצר, או הטכנולוגיה שתייעל לכם את קו הייצור; מדובר בחדשנות המשפיעה על מערכת היחסים שלכם עם הלקוח ומאירה את המוצר או השירות באור חדש. נטפליקס הביאה את מודל הסטרימינג לשוק השכרת סרטי הווידאו, אך לא הטכנולוגיה היא הסיפור כאן; אלא החזון של מודל נוח יותר עבור הצרכן. הטכנולוגיה היא רק כלי.
- התאימו את מאפייני המוצר למכירות – חברות מצליחות תמיד בוחנות את היחסים בין התנהגות הלקוחות לבין המוצרים. חדשנות נולדת כאשר אתם שואלים את עצמכם האם יש משהו שתוכלו לשנות במאפייני המוצר על מנת להפוך אותו ליותר אטרקטיבי עבור הלקוחות. אולי יש שינוי שיגרום להם לרכוש ממנו יותר, בתדירות גבוהה יותר, למשך זמן רב יותר, לשלם עליו יותר. כל שיפור יכול להיות בעל השפעה חיובית על המכירות שלכם.
- אסטרטגיה היא תרבות ארגונית – אם אתם רוצים חדשנות עליכם להבין שזוהי חלק מהתרבות הארגונית שלכם. עליכם לאמץ תרבות אשר תמיד מנסה להעריך מה הלקוחות שלכם זקוקים. לא רק כרגע, אלא גם לנסות לצפות את המגמות העתידיות ומה שהם יזדקקו בעוד כמה שנים.
אם נסתכל על החברות המצליחות, החברות שהפכו להצלחה עולמית מוכרת בכל מדינה ובכל יבשת ונשאל מה יש להן במשותף. התשובה תמיד תהיה זהה, כל החברות הן חברות המביאות לצרכנים ערך באמצעות חדשנות ושיפור מתמיד.
Innovation is the specific instrument of entrepreneurship. The act that endows resources with a new capacity to create wealth" – Peter Drucker"
המושג חדשנות תמיד גורם לנו לחשוב כאילו יש צורך להמציא מחדש את הגלגל, כאילו זהו תחום הנוגע אך ורק לחברות הטכנולוגיות. חדשנות היא לא משהו היוצא מתוך מעבדות המחקר והפיתוח. חדשנות יכולה לבוא לידי ביטוי בכל תחום, היא לא תמיד זוהרת ונוצצת אבל כאשר עושים משהו אחרת ומצליחים לתת יותר ערך זה פשוט עובד.
על מנת להצליח להעניק ערך על העסק להבין באיזה ’עסק‘ הוא נמצא ומי הוא הלקוח. לכאורה נשמע טריוויאלי, אך זה לא ברור מאליו. למשל מה מוכרת לנו רשת בתי הקפה סטארבקס? האם הם בעסקי הקפה? אם זו הייתה הגישה העסקית שלהם כנראה שלא היו מגיעים למקום שבו הם נמצאים היום. סטארבאקס הבינה שהעסק שלה הוא לחבר בין אנשים וליצור חוויות, היא לא מספקת רק קפה אלא את הסביבה בה אנשים יכולים לנהל פגישות בין חברים ופגישות עסקים. וכאשר החברה מבינה זו, שם היא מבטאת את החדשנות שלה, לא בהינדוס פולי הקפה.
אולי תרצו לקרוא גם את המאמר יצירתיות במקום תחרותיות.