דע את החולשות שלך

דע את החולשות שלך

דע את החולשות שלך

לכל עסק ישנן חוזקות וחולשות, אך באופן דומה ישנן גם חולשות וחוזקות של היזמים עצמם, וגם הן בעלות השפעה רבה על הצלחת העסק. ישנן תכונות רבות אותן ניתן לזהות בקרב יזמים, ואלו תורמות לצורך הצלחתם. במאמרים קודמים דיברנו על תכונות של יזמים; באופן כללי לסביבה המקיפה אותנו יש השפעה קריטית על המצב והתוצאות שלנו, אך ישנן גם תכונות שליליות אישיות המחבלות בהצלחת העסק ויש להן השפעה שלילית על העובדים והאווירה בסביבת העבודה. מצב נפשי ורגשי שלילי יכול להכתיב לכם את ההחלטות בצורה הפוגעת בעצמכם ולאיים על ההצלחה העסקית. האם אתם מזהים תכונות שכאלו בקרבכם?

תכונות של יזמים

שליליות לא אצלי

יזמים רבים עשויים להיות בטוחים שהם חפים מכל מחשבה שלילית וכל דפוס התנהגות הרסני. למרות שהדבר כרוך באי נעימות, אנו מציעים לכם להתבונן פנימה ולשאול את עצמכם בכנות האם ישנם דפוסי התנהגות בעייתיים שכדאי להיות מודעים עליהם. שום אדם אינו מושלם, ותכונות שליליות קיימות בכל אחד מאיתנו בצורה זו או אחרת. כדאי להיות מודעים לתכונות שלנו וזה דורש מאיתנו להתבונן באומץ. להלן ניתוח של כמה דפוסי התנהגות או סוגי אישיות הנחשבים לשליליים ובעלי השפעה הרסנית על הצלחת העסק.

האישיות השופטת

תכונה זו מתבטאת בצורות שונות: הצורה שבה אתם שופטים אחרים, הצורה שבה אתם שופטים את עצמכם והצורה שבה אתם שופטים את הנסיבות. נקודת המבט השיפוטית שלכם משקפת את הצורה שבה אתם מנהלים את העסק. בואו נראה כיצד זה עובד:

לשפוט את עצמכם – אם אתם נוהגים לשפוט את עצמכם זה יכול להעיד על כך שאתם מרגישים שאתם לא מספיק טובים או לא עושים מספיק. כך אתם מייסרים את עצמכם. זה יכול לגרום לכם להציב יעדים גבוהים שאינם ראליסטיים, לא בתור יעדים אישיים ולא בתור יעדים אותם תגדירו לאחרים. איננו אומרים שלכוון גבוה זה לא טוב, אך צריך להיות ראליסטיים על מנת לא לגרום לייאוש אצל אחרים. אם הצוות שלכם מרגיש שזה בלתי אפשרי לעמוד בציפיות שלכם, או שההתנהגות שלהם מושפעת מפחד התגובה שלכם – אתם צפויים לדלת מסתובבת של עובדים מתחלפים ולא תצליחו לבסס את הצוות של עובדים המעריצים את המותג ויכולים להיות שותפים לדרך.

לשפוט אחרים – כאשר אתם מרבים לשפוט אחרים, אתם גם יוצרים סביבה שבה כולם שופטים את כולם. אתם המנהלים, מקור ההשראה והם מתיישרים לפי ההתנהגות שלכם. סביבת עבודה שכזו פוגעת ביחסי העבודה, מייצרת אוירה לא נעימה במקום העבודה ומפחיתה את פריון העובדים.

לשפוט את הנסיבות – לא הכל נמצא בשליטתנו; ישנן נסיבות שאין לנו שליטה עליהן. במקרה כזה הדבר היחידי שאנו יכולים לשלוט עליו הוא נקודת המבט והפרשנות שלנו את אותן הנסיבות. כאשר אתם מקדישים יותר מידי תשומת לב לשיפוט הנסיבות, זה גורם לכם לחרדות. כאשר הראש שלכם טרוד בניסיונות לקבל או לדחות את קבלת המציאות כפי שהיא אתם מאבדים את השלווה הפנימית שלכם. זה יוצר מצב שבו לעולם לא תהיו מרוצים בסביבת העבודה; גם כאשר תשיגו את התוצאה שחשבתם שתספק אתכם, זה לא יקרה. אתם פשוט תרגישו כאילו המטרה מתרחקת מכם ויש עוד דבר שצריך להשלים לפני שתרשו לעצמכם להיות שמחים.

כאשר העובדים מרגישים שאינם מצליחים לספק את המעסיק שלהם הם מתחילים להרגיש נואשות. וכאשר הם נואשים הם מפסיקים להתאמץ כי הם רואים שהמאמץ אינו משתלם, במקום זאת הם עושים את המינימום. הרי בכל מקרה לא תהיו מרוצים.

קפדנות

פרפקציוניזם לפעמים נשמע לנו כמעלה טובה, אך אל תהיו בטוחים. הסיבה לכך היא שאתם לא מושלמים, אף אחד לא מושלם. כאשר יש לכם צורך חזק לחפש את השלמות אתם הופכים לסרקסטיים, ביקורתיים ובלתי נסבלים – בלתי נסבלים גם בעיני העובדים וגם בעיני השותפים העסקיים. יתכן שאינכם מודעים לכך, אך אתם יוצרים סביבת עבודה מלאת מתח ותסכול. זוהי לא הקרקע שבו צומחת יצירתיות ופריון עבודה.

האישיות המרצה

מי שיש לו את האישיות שתמיד מחפשת לרצות אחרים עושה בסופו של דבר טעות, הוא שם את עצמו במקום השני. כך אתם מתרחקים מהחזון שלכם והתוצאות שאתם רוצים עבורכם. מי מנהל את העסק? אתם או העובדים שלכם. התכונה הזו יכולה להביא אתכם למצב שבו העובדים הם אלו המנהלים את העסק. הגיע הזמן להכיר בעובדה כי הניסיון לרצות את כולם הוא אינו השיטה לטפח ולהזניק עסק מצליח.

ערנות יתר

אתם חרדים לעסק שלכם, כל כך חרדים וערניים לכל עניין קטן עד שאינכם יכולים לפנות את הראש לצורך פיתוח העסק ועשיית צעד אחד קדימה. הפחד שלכם עוצר אתכם וזה משפיע על העסק. החרדות הללו הופכות אתכם לחסרי אנרגיה ואף אחד אינו מעוניין בחברתכם. הדבר בא לידי ביטוי בסביבת עבודה בעלת מורל נמוך וזה משפיע גם על העובדים וגם על הלקוחות, אלו תמיד יישארו ליד הדלת בכיוון החוצה.

חוסר מנוחה

הראש שלכם מפוזר לכל הכיוונים ואינם יכולים להיות מרוצים משום דבר, לא בעסק ולא בחיים האישיים. אתם עשויים למצוא את עצמכם משקיעים אנרגיות בכיוונים שונים ללא התמקדות בשום דבר. מתחילים פרויקט, קופצים לפרויקט אחר, חוזרים לפרויקט הקודם… אחורה וקדימה. אתם לא יכולים להתקדם מכיוון שאינכם יכולים להתמקד במטרה אחת. אם זה המצב שלכם, כדאי שתלמדו על ניהול זמן. 

אוהבי השליטה

אם אתם פריקים של שליטה אתם קודם כל גורמים להרבה חרדות עצמיות, ואחר כך באחרים. אתם מתעסקים בפרטים הקטנים ומנסים לגרום לכל דבר להיות בדרך שלכם. זה יכול ליצור רגשות טינה כלפיכם ולמנוע מאחרים לתת את המקסימום. העובדים יבינו שאתם שולטים בהצגה ולמרות שאולי יש להם רעיונות טובים, הם ישמרו אותם לעצמם ויתנו לכם לנהל את הכל כפי שאתם אוהבים. לא רק שזה לא מסייע לכם, זה גם בלתי אפשרי להצליח כך בגדול ופשוט פוגע בכם ובעסק.

המתחמקים

הנסיבות השונות הנוצרות הן למענכם ולא סתם תקלות בדרך. בכל עסק יש בעיות חדשות כל הזמן. עליכם ללמוד לראות בכל התרחשות הזדמנות – כפי שאומרים אם החיים נתנו לכם לימון חמוץ, הכינו ממנו לימונדה מתוקה. אבל הבעיה שהמתחמקים לא רואים זאת כך. כאשר יש מולם בעיה הם מחפשים את הדרך להתחמק ממנה, דבר המחמיר את המצב. אם אינכם יכולים להתמודד עם הבעיה ולראות מה ניתן להפיק ממנה אתם מפספסים הזדמנויות ועלולים ליפול. לעומת זאת התמודדות בנחישות עם האתגרים העסקיים הצצים בדרך מקנה לכם ניסיון וידע, ומראה לכם הזדמנויות חדשות ההופכות את העסק שלכם לחזק יותר.

רודפי הישגים

זה לא רע להיות הישגיים, אך עליכם ללמוד גם לקבל סיפוק מהצלחות העבר ולא לתלות את הסיפוק שלכם תמיד בהצלחה עתידית. כל הישג יביא לכם סיפוק קצר ולעולם לא תהיו מאושרים. לכאורה הייתם מצפים שיזם הרודף אחר הישגים ייקח את העסק לגבהים, אך בפועל אתם גוררים את העובדים שלכם למעגל כזה. ומכיוון שבחיים לא הכל זה הצלחות, יש עליות ויש ירידות, לעיתים בעלי עסקים מגיעים למצב שנע בין אכזבה לבין חיפוש ההישג, אך מעולם לא מגיעים למצב עקבי שבו ישנה שביעות רצון מהקיים ושאיפה למטרות גדולות יותר.

הקרבן

אישיות הקרבן היא אינה דבר טוב, לא בחיים ולא בעסקים. תאמינו או לא, זה עלול לגרום לעובדים שלכם להרגיש כאילו הם הבייביסיטר שלכם וזה יוצר תסכול. עובדים צריכים דמות מנהיגותית, לא דמות לשמור עליה. אתם תתקשו להביא אל העסק את הכישרונות שהוא צריך. אלו שיעבדו בסביבתכם יבנו את החולשה שלכם וינצלו אותה לרעה, ילטפו את תחושת הקרבנות שלכם על מנת להשיג את מבוקשם. צורת המחשבה של קרבן היא רעה מאוד לעסקים, אנשים הרואים עצמם כקרבן של הנסיבות לרוב חסרי השפעה ויכולת בעסקים.

היפררציונליות

יש לכם חשיבה רציונלית ואתם מנתחים כל דבר בצורה אנליטית. האם שמתם לב שזה פוגע בקשר הרגשי שלכם עם אחרים. גם אינטליגנציה רגשית היא חשובה לצורך מנהיגות ולא ניתן להסתמך אך ורק על ההיגיון. העובדים שלכם תמיד ירגישו כי הם נמצאים תחת שיפוט ויהיה להם קשה להתמודד אתכם לאורך זמן. עליכם להבין כי העובדים נמצאים שעות רבות בעסק וחיבור רגשי הוא חשוב.

אם זיהיתם בעצמכם תכונות שכאלו אל תחשבו שעליכם לשכוח מניהול ויזמות. בכל אחד מאיתנו ישנו איזה קורטוב של תכונה זו או אחרת. פשוט עלינו להיות מודעים ולשפר את מה שצריך לשפר.