המדע מאחורי הגדרת יעדים

המדע מאחורי הגדרת יעדים

המדע מאחורי הגדרת יעדים

בתרבות שלנו באופן כללי ובעולם העסקים בפרט ישנה תמיד דחיפות לעשות יותר ולעשות זאת במהירות. אך על ידי לקיחת צעד אחורה כדי לבחון את היעדים שלנו ולקבוע באילו הכי חשוב להתמקד כרגע, אנו יכולים להתקדם בצורה ממוקדת ולסייע לעצמינו להגשים את השאיפות הגדולות שלנו בטווח הארוך. יעדים מוגדרים מסייעים לנו לראות בבהירות את הדרך להשגת המטרות. הם מונעים מאיתנו לפזר את המשאבים שלנו, לפעול ברנדומליות ולהגיע לשום מקום.

הפעם איננו רוצים לדבר אתכם על תכנית אסטרטגית או מודולים עסקיים שונים, אלא על הפילוסופיה של הגדרת יעדים עסקיים. אז להלן כמה עקרונות חשובים הנוגעים להצבת יעדים:

יעדים עסקיים

1. זכרו כי הדרך חשובה בדיוק כמו המטרה

באופן טבעי אנו חושבים שהיעד הוא תכלית הכל, אך אנו שוכחים כי גם הדרך חשובה לא פחות. למשל יעדים עסקיים הרבה פעמים נוגעים למכירות. יעד עסקי יכול להיות השגת מכירות של 100 אלף דולר בשנה. אין שום טעות בהגדרת יעד עסקי שכזה. אבל במקום להתמקד רק בהכנסות יש לכם הזדמנות לשאול את עצמכם למה אתם מגדירים אחרי היעד הזה וכיצד המסע לעבר היעד יעזור לכם לגדול בתור אנשים. כשאנו מבינים מה מניע אותנו לפעמים אנו רואים דרכים נוספות להשיג את המטרות האמתיות שלנו. לצורך השגת היעד תצטרכו לפתח כישורים חדשים, להתמודד עם פחדים, לסגל דפוסי מחשבה נכונים.

2. היעד צריך קנה מידה

קרה לכם פעם שהצבתם לעצמכם איזה יעד ובסוף לא עמדתם בו והרגשתם אכזבה. אנשים רבים נוהגים להציב לעצמם יעדים לשנה החדשה ובסוף מוותרים עליהם. הסיבה לכך היא שהיעדים גבוהים מידי. יש לנו נטייה טבעית לטעות כלפי מעלה ביכולות שלנו להשיג יעדים בשנה אחת, אך לטעות כלפי מטה לגבי היכולות שלנו להשיג יעדים במשך עשור. אם אנו רוצים להציב לעצמינו יעד לשנה הקרובה הוא צריך להיות יעד הגיוני, אחרת לא נצליח להתמודד איתו ופשוט נוותר. לכן ניתן לנסות להציב יעד לעשר שנים. אבל עשר שנים מרגיש לנו כנצח וזה רק מביא דחיינות. היעד אמור להיות כזה שמלהיב אותנו ומעורר בנו השראה כשאנו חושבים עליו ומצד שני להיות ריאלי ובר השגה. לכן נציב יעד לחמש שנים ולאחר מכן נפרק אותו לשלבים, וכך נוכל להגדיר בהצלחה את היעד השנתי.

3. התרכזו במה שאתם רוצים להשיג ולא במה שאתם לא רוצים להשיג.

ישנה טעות גדולה בצורת המחשבה שלנו ולפעמים אנו בכל לא מודעים אליה. אנו לפעמים שמים את האנרגיה שלנו במה שאנו לא רוצים במקום במה שאנו רוצים. הדבר שאליו זורמת האנרגיה רק הולך ומתחזק. לכן חשוב מאוד שברמה התודעתית נדע מה אנו רוצים להשיג. אנו יכולים להציב לעצמינו יעד, אך לא לשים לב שביום יום המחשבות שלנו נשלטות על ידי מה שאנו לא רוצים שיקרה. במקרים רבים אנו עשויים להגדיר את היעד מתוך נקודת המחשבה של מה שאנו לא רוצים וזו הטעות. כדאי שנפסיק להזדהות עם התחושות של מה שאנו לא רוצים ונתחבר אל התחושות של היעד, של השגת היעד.

4. מדדו הצלחות והשתפרו.

כבכל מטרה או משימה, על מנת להשתפר עליכם למדוד את ההצלחות שלכם. לאחר שתבינו מה עובד עבורכם יותר ומה פחות תפתחו את היכולת לצפות נכון את ההצלחות שלכם. השגת היעד אינה סיבה לנוח על זרי הדפנה. השגת היעד פירושה הצבת יעד חדש גדול ורחוק יותר. עליכם תמיד למתוח את היכולות ולעודד את הצמיחה העצמית.

אם הצבתם לעסק יעד מכירות, כאשר תשיגו את היעד אתם צפויים לחוות תחושת סיפוק. אך האם מכאן והלאה תוכלו לחיות את חייכם על סמך אותה תחושת סיפוק. האם זה מה שימלא אתכם במשמעות בכל יום שתגיעו לעבודה? כנראה שלא. יעד חדש וגדול יותר הוא מה שיעניק לכם משמעות ומוטיבציה. אם לא תציבו יעד חדש האנרגיות שלכם ירדו ומה שלא גדל גווע. אתם עלולים לחוות תסכול, שעמום וחוסר עניין בעבודה ובחיים בכלל.

5. אל תדאגו לגבי אי השגת היעד.

מה שחשוב הוא לא רק היעד, אלא הצמיחה האישית הנמצאת בדרך. זה מה שגורם לנו להרגיש שאנו מתקדמים. גם אם נכשלנו בהשגת היעד בוודאי מתחנו את היכולות האישיות שלנו. עלינו ללמוד לראות גם את הצד הזה. יתכן שעשינו טעויות, מהן אנו יכולים ללמוד ולגדול. בפעם הבאה שנציב יעד, נקודת ההתחלה שלנו תהיה טובה יותר.

קווים מנחים לקביעת יעדים

לאחר שהבנו את הפילוסופיה מאחורי קביעת יעדים ואת חשיבות הדרך. בואו נקבע קווים מנחים פרקטיים לצורך קביעת יעדים.

1. הגדירו אותם נכון

בהגדרת יעדים עסקיים עלינו להתאים את המטרה שלנו עם החזון האסטרטגי הכולל של החברה. אם אתם רוצים להשיג יעד עליכם לדעת בבהירות מהו בדיוק היעד שאתם רוצים להשיג. "הצלחה עסקית" אינה יעד מוגדר נכון מכיוון שהיא אינה ספציפית מספיק או ניתנת לכימות. חשוב שיהיה לכם יעד ברור שניתן למדוד אותו. כך תוכלו לבנות את האסטרטגיה שתאפשר לכם להשיג אותו וכך תוכלו לדעת מתי השגתם אותו. למשל אתם יכולים לקבוע יעד לשנה ואבני דרך שצריך להשיג בכל רבעון. כך תוכלו לעקוב אחר ההתקדמות שלכם ולבצע תיקונים בדרך, במקום לעמוד מופתעים בסוף השנה ולראות שלא השגתם את היעד.

הגדירו את היעד בחיוב: במקום להגדיר מה אינכם רוצים ומה תפסיקו לעשות, הגדירו מה כן הייתם רוצים להשיג ומה אתם מתכוונים לעשות. לדוגמה: במקום לומר "להפסיק לאכול אחרי השעה 8" אמרו "לאכול ארוחת ערב בריאה בשעה 7 ולקרוא ספר בנושא תזונה לפני השינה"     

השתמשו במילים הנכונות: המילים שאנו משתמשים בהן מגדירות את החוויות שלנו וכתוצאה מכך את רמת המוטיבציה שלנו. לדוגמה: דיאטה לעומת בריאות, קלילות וכ"ו. השתמשו במילים בעלות קונוטציה חיובית הגורמות לכם למוטיבציה להגשים את היעד.

כיתבו את המטרות שלכם בכתב יד ומתוך כוונה וציפייה אמיתית וכנה להשיג אותם.

2. היו מחויבים ליעד

להשגת כל יעד ישנו מחיר מסוים שתצטרכו לשלם. שאלו את עצמיכם מה היעד הנוכחי מצריך ממני? האם אני מוכן לשלם את המחיר? לאחר שתענו על כך תבינו למה אתם מתחייבים לעצמיכם. אם הגדרתם יעד ויש לכם תכנית עליכם להיות מחויבים לכך. עליכם לשמור על רמת המוטיבציה שלכם גבוהה על מנת לעשות את הדרך עד להשגת היעד. אל תתנו לספקות להסיט אתכם מהדרך. האמינו ביעד ותיהנו מהדרך ומהיכולת שלכם להישאר ממוקדים במטרה.

3. הצהירו על היעד שלכם

אחת הטכניקות האפקטיביות להשיג יעדים עסקיים היא להצהיר עליהם בפני הציבור. הציבור לצורך העניין יכול להיות הצוות שלכם או הסביבה הקרובה. לא רק שהם צריכים לדעת מכיוון שהם חלק מזה, ההצהרה על היעד יוצרת את המחויבות. כך נוצרת כל הדינמיקה של הצוות אשר מרגיש מחויב ונהנה מהסיפוק של ההתקדמות לעבר היעד.

4. יש לתחום את היעד בזמן

אולי זה יעד לסוף הרבעון ואולי זה יעד לסוף השנה. בשורה התחתונה חשוב שזה יהיה יעד תחום בזמן. מצד אחד אתם יודעים מה אתם רוצים להשיג ומצד שני אתם רוצים לדעת את מסגרת הזמן. אין משמעות להגיד שרוצים להגדיל את המכירות בעשרים אחוז אם אין לכך מסגרת זמן. רצוי שזה לא יהיה תאריך רחוק מידי, על מנת לא לגרום לדחיינות. במידה והיעד הוא באמת גדול ודורש פרק זמן ארוך, פרקו אותו לתחנות בדרך. מצד שני חשוב שזה יהיה יעד ריאלי שניתן להשיג אותו במסגרת הזמן שהצבתם לעצמכם.

5. חסנו ותגמלו את עצמכם

חישבו על דרכים נוספות להשיג את היעד במידה ולא תשיגו את מבוקשכם. עלינו לראות זאת כמשוב על הדרך בה פעלנו ולא ככישלון. זהו רק עוד שלב בתהליך. הדרך היחידה שבה אנו צומחים, במיוחד באזורים של קושי ממושך, היא לתת לעצמנו את המרחב למעוד, ואז לקום ולנסות שוב ושוב. גישה כזו יכולה לעזור לכם לנרמל את הרגשות השליליים סביב המטרות שלכם מכיוון שהיא מכירה בכך שאי נוחות היא חלק טבעי מהחוויה האנושית. חמלה עצמית יכולה גם לאפשר לך להרפות מהפרפקציוניזם המשתק, כי היא משאירה מקום לטעויות ולחולשות אנושית – ההכרה בכך שכולנו עושים טעויות לפעמים, וזה בסדר. גישה של חמלה עצמית יכולה לעזור לכם לעמוד ביעדים על ידי הגברת היכולת שלכם להתאושש מכשלונות במקום להיתקע בהרהורים אינסופיים על מה יכולתם לעשות אחרת.

אל תשכחו את הדבר הכי חשוב בתהליך – אתם. אתם הם אלו אשר מחויבים ודבקים במטרה. אתם אלו המותחים את הגבולות ומתפתחים. לכן חשוב שתתגמלו את עצמכם בכל ציון דרך שאתם עוברים. כל הצלחה בדרך עליכם לציין בצורה מיוחדת. זה יעניק לכם מוטיבציה ויניע אתכם להגשים את המטרות הבאות.