כיצד הסביבה מגדירה את הזהות שלנו

כיצד הסביבה שלכם יכולה להשפיע על המחשבות שלכם, הרגשות והתפיסה העצמית?
בואו נתחיל בתרגיל של דמיון מודרך. עצמו את עיניכם ודמיינו כי אתם בעיר הומה וסואנת. מכל כיוון אתם שומעים את צפצופי הרכבים ורעש התנועה. אתם מוקפים באנשים ממהרים הממלאים את המדרכה. מסביבכם גורדי שחקים והרחובות מלאים באשפה. התעמקו בתחושות הללו לכמה רגעים.
עכשיו בואו נדמיין שאנו במרחבים הפתוחים של הטבע. מצאתם לכם מקום נוח לשבת בו. אור השמש מחמם את הכתפיים ורוח נעימה מלטפת אתכם. אתם רואים כיצד הצמחים מתנועעים מול הרוח. אתם שומעים את ציוץ הציפורים, המיית הדבורים ואתם רגועים וחווים שלווה פנימית.
איך הרגשתם בכל אחד מהמצבים? ישנו הבדל של שמיים וארץ בכל מצב. וככל שהצלחתם לדמיין אותם יותר טוב כך נוצרה בגוף שלכם התגובה הפיזיולוגית והפסיכולוגית ההולמת. אולי אתם בכלל יושבים עכשיו בחדר העבודה שלכם, המשרד או על הכורסה בבית. אתם נמצאים בסביבה שונה לגמרי, אך מכיוון שהמיינד אינו מבדיל בין מציאות לדימיון עצם ההתמקדות בסביבה אחרת מייצרת בגופכם תחושות שונות.
סביר להניח שגם לא לימדנו אתכם שום דבר חדש. בוודאי כבר ידעתם כי הקרבה לטבע עושה טוב לנפש האדם. ובוודאי כבר שמעתם על דמיון מודרך וטכניקות למדיטציה.
התרגילים הללו רק ממחישים את הקשר בין האדם לבין הסביבה ואיך היא משפיעה על המנטליות שלנו, על הרגשות וגם על הגוף הפיזי. אך החיים הם אינם תרגיל בדמיון מודרך ועלינו לבחון כיצד הסביבה שלנו משפיעה עלינו. הסביבה שבה אנו נמצאים יכולה להשפיע עלינו באופן חיובי או שלילי.
כוחו של המרחב האינטימי
"נשמתנו היא בית. וכאשר אנו נזכרים בבתים, בחדרים, אנו לומדים לשכון בתוך עצמנו. ניתן לראות זאת כבר עכשיו, דימויי הבית צועדים בשני הכיוונים: הם נמצאים בתוכנו בה–במידה שאנו נמצאים בתוכם.“ – גסטון בשלאר, הפואטיקה של החלל.
גסטון בשלאר, פילוסוף צרפתי, פרסם בשנת 1958 את ספרו הפואטיקה של המרחב. ספר פילוסופי זה חקר את השפעתו של המרחב האינטימי על החשיבה האנושית. בשלאר טוען שהתודעה שלנו פורחת במרחבים המאפשרים לנו לחלום בהקיץ, אך הופכת לאדישה במרחבים מדכאים ומגבילים. הוא הוקסם מהצורה שהסביבה משפיעה עלינו. אך בשלאר לא היה היחיד. גם מחקרים חדשים יותר בתחום ארכיטקטורת נוף בחנו את את היחסים בין הסביבה לבין האדם. למשל ישנם מחקרים הבחנו את יכולות הלמידה של סטודנטים בהשפעת הסביבה. המחקרים גילו כי תלמידי תיכון מבצעים יותר טוב במבחנים כאשר מהכיתה ישנו נוף של מרחבים ירוקים, לעומת נוף של בנינים, מגרשי חנייה או כיתה סגורה ללא נוף. תלמידים שנחשפו לנוף סבלו מפחות עייפות מנטלית והתמודדו יותר טוב עם סטרס. אך המשמעות של מחקרים אלו היא לא רק עבור סטודנטים, הם נוגעים לכל סביבת עבודה.
אם לא יצא לכם לראות באופן אישי, בוודאי יצא לכם לראות באינטרנט את סביבת העבודה של חברות חדשניות כמו גוגל או פיקסאר. במקומות אלו שמו דגש גדול על העיצוב הסביבתי והקיפו אותם בנוף וצמחייה. חברות אלו הבינו שלסביבה ישנה השפעה מכרעת על היצירתיות וההיבטים השונים של ביצועי העובדים. עבורן חשוב להעניק לעובדים סביבה המעודדת יצירתיות וגורמת להם להרגיש בנוח לנוכח האתגרים הרבים ושעות העבודה הרבות בהן העובדים נמצאים בעבודה.
האופן שבו אנו מתקשרים עם המרחב
אנו מבינים את הסביבה בצורה שונה, זאת בהתאם לאופן שבו אנו מתקשרים עם הסביבה (מנהלים את האינטראקציה עם הסביבה). מחקרים שנעשו בבריטניה גילו שכאשר אנו מנווטים באזור לא מוכר באמצעות מפה, אנו מסתכלים על האובייקטים בהתאם ליחסים ביניהם. אבל כאשר אנו מנווטים ללא מפה אנו בוחנים את המרחב מנוקדת המבט של היחסים בין המרחב אלינו. אנו פשוט משנים את הפרספקטיבה בהתאם למשאבים העומדים לרשותנו.
גם הזמן שבו אנו מבלים בסביבה מסוימת משפיע על ההבנה שיש לנו כלפי עצמינו. מכאן נובע שסביבות שונות יכולות לאפשר לנו לחוות פרספקטיבות שונות לאורך זמן. איננו נפרדים ממה שאנו חווים. הסביבה המקיפה אותנו משפיעה עלינו בצורה חזקה מאוד.
חשיבות תכנון הסביבה
המחקרים המדעיים מביאים אותנו למסקנה ברורה שעלינו לתת תשומת לב גדולה יותר לתכנון סביבתי. עלינו לבנות סביבה התורמת ליכולות הקוגניטיביות שלנו ומשרתות אותנו בצורה חיובית. הדברים הללו נמצאים היום במודעות של אדריכלים ומעצבים, אך אולי לא מספיק במודעות של יזמים המגבילים את עצמם לשיקולים של ניצול המרחב בצורה מיטבית ובהתאם לשיקולים כלכליים.
כדאי שתסתכלו כבר עכשיו על סביבת העבודה שלכם ועל סביבת העבודה שאתם מעניקים לעובדים שלכם. האם היא סביבה מגבילה המייצרת סטרס, או האם מדובר בסביבה התורמת ליצירתיות ופריון העבודה. אולי אינכם יכולים להעביר מחר את המשרד לפסגת הר עם נופים ירוקים, אך בוודאי תוכלו לעשות שינויים קטנים אשר יהפכו את הסביבה לנעימה יותר. תהיה לכך השפעה חיובית על סביבת העבודה, התחושות, הרגשות והתפוקות שתקבלו מהעובדים.
ישנו היבט נוסף שלא דיברנו עליו. הסביבה המשפיעה עלינו היא לא רק האובייקטים הפיזיים המקיפים אותנו. גם האנשים הסובבים אותנו הם חלק מהסביבה המשפיעה עלינו. מחקרים מראים כיצד עובר מידע מתת המודע של האדם האחר אלינו וממנו לאחר. לכן, להקיף את עצמינו באנשים הנכונים קריטית בחשיבותה להשגת המטרות שלנו. האנשים המעניקים לנו השראה, האנשים אשר מסוגלים לגרום לנו ללמוד את השיעור הנמצא בכישלון. האנשים ששמחים לראות אותנו מצליחים ומנצחים ומאתגרים אותנו לשבור את תקרת הזכוכית ותמיד לצמוח ולגדול.
אולי תרצו לקרוא גם את המאמר – כוחו של המיקוד בעסקים.